28 Mart 2024

BÜYÜK TAARRUZ VE ANADOLU…

  • PDF
Takvimler 21 Ağustos 1922 tarihini gösteriyordu.
Tam 97 yıl geçmiş üzerinden…
Mustafa Kemal Paşa, mareşal üniformasıyla katıldığı, ordu komutanlarıyla Akşehir'de yaptığı son toplantıda, Büyük Taarruz emrini verdi.
Hazırlıkların ardından Büyük Taarruz 26 Ağustos günü başlamıştı.
Mustafa Kemal Paşa bu tarihi rastgele seçmemişti 1071'den 1922'ye İki 26 Ağustos…
26 Ağustos tarihimizdeki en kritik iki zaferin tarihidir. Biri asırlardır ikametgâhımız olan Anadolu'ya giriş anahtarı, diğeri ise aynı toprakların korunmasının sembolüydü.
1071'de birkaç yıldan beri süregelen Bizans-Selçuklu çatışması çözülme noktasına gelmiş ve Türk ordularının zaferiyle neticelenmiştir.
Savaş sonunda Bizans İmparatoru esir alınmış ve Anadolu'nun Türk yurdu oluş süreci resmen başlamıştır.
Bundan asırlar sonra I. Dünya Savaşı neticesinde Anadolu'nun çeşitli noktaları kuşatılmıştı. Tam bağımsızlık diyen bir avuç Kuvayi Milliyeci, yurdun tam kalbinde Ankara'da direniyorlardı. İlk yıllar savunma durumuyla geçirilmişken, birkaç ağır darbe alınmışken, bir yıl süren uzun ve yorucu bir hazırlık sonunda, Anadolu elinde ne varsa orduya dökmüş ve son taarruza hazırlanmıştı.
Ordunun Başkumandanı Mustafa Kemal Paşa 26 Ağustos 1922'yi işaret etmişti.
Bu tarih hiç rastgele seçilmiş bir gün değildi. O gün, savunulan bu toprakları asırlar evvel Alparslan'ın açtığı tarihle aynı gündü.
Gazi Paşa tarihe çok ilgiliydi ve özellikle de harp tarihini hem okumayı hem araştırmayı pek severdi. Selçuklu Tarihini de çok iyi bilen Paşa, 26 Ağustos'un özellikle Malazgirt Zaferi'nin yıldönümü olmasını istemişti.
Şafağa karşı Türk topçusunun ateşiyle başlayan harp günlerce sürmüş ve geri çekilen Yunan orduları kovalanmaya başlanmıştı, ta ki 9 Eylül'de İzmir'den denize dökülene kadar.
Netice itibarıyla 26 Ağustos 1071 Anadolu'nun alındığı, 26 Ağustos 1922'de muhafaza edildiği tarihti.
İki büyük kumandan. Sultan Alparslan... Mustafa Kemal Atatürk… Ruhları Şad olsun…
Malazgirt, Büyük Taarruz…
Zaferlerimiz Kut’lu olsun… Dünden bugüne tüm Şehitlerimizin ruhları şad olsun…
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde