29 Mart 2024

KILIÇ ALİ PAŞA

  • PDF
         Kılıç-Kalkan, dünyada müziksiz oynanan halk oyunlarından biridir. Anadolu’da Türklerden önce de oynandığı belirlenmiştir. Osmanlılar döneminde, Bursa’nın fethi sonrası kente giren gazilerin kılıç ve kalkanlarla zafer dansları yaptıkları anlatılmaktadır. Kılıç ve kalkan ile oyuncuların ayak ve diz vuruşlarıyla çıkardığı sesler, müziğin ve ritmin yerini tutar.
 
        Sekiz ya da daha fazla kişi tarafından oynanan ve eski dönemin savaşlarını simgeleyen kılıç-kalkan oyunları altı figürden oluşup her birinin anlamı vardır.
 
         Birincinin anlamı; “askere yeni katılmış erleri uğurlayanlara saygı selamı.” Günümüz karşılığı Ayasofya’da namaz daveti alan saygın kişileri anlatır.!
 
        İkincinin anlamı; “acemi erlerin kılıçları üzerine “ölmek var, dönmek yok” şeklinde merasimle yemin etmeleri.” Günümüz yorumu, Ali’nin gözdağı vermek için hutbede ha bire kılıç kuşanması ve din adına konuşmak yerine sahibinin sesi olması.!
 
        Üçüncünün anlamı; “oyuna girerken, vücut hareketleri ile birinci vuruş cengine girişmek.” Tüfek icat olup mertlik bozulduğu için kandırmak ve kandırılmak dahil her şey serbest.!
 
         Dördüncünün anlamı; birinci vuruştan sonra, ikinci vuruşma için tarafların karşılıklı anlaşmaları. Anlaşamayanların hain, gayri milli, kökü bereketsiz, cibilliyetsiz... gibi aşağılanarak dışlanması.!
 
         Beşincinin anlamı; anlaşma gereği bir tek vuruş hakkı olan “baş vuruşu”na girişilmesi. Dördüncü figürdeki dışlanmayla akıllanmayanların hapsedilmesi ya da haksız hukuksuz olarak yüklü tazminatlara mahkum edilmesi.!
 
        Altıncı ve son figürün anlamı ise; sonucu alınmamış her iki cengin neticesinde, tarafların en iyi cengaverlerinin dövüşü. İstenilen sonuç alınamıyorsa kanun ve kurallar hiçe sayılarak mühürlü mühürsüz kabulü ve sonrası atı alanın Üsküdar’ı, düzeltirim kılıç kalkan ekibini atlayarak geçmesi.!
 
        Sayesinde bunları öğrenerek kültürümüze katkı sağlayan ve görevini büyük bir özveriyle! yapan Diyanet başkanı Ali’ye hassaten teşekkür ederim.
 
        Ali’de özellikle son haftalarda büyük ilerlemeler var.! Ustalıkla oynadığı oyun sayesinde herşeyi yenerek altüst ettiğini sanıyor.! Görevinin ne olduğunu, nerede görev yaptığını, kimin koltuğunda oturduğunu, kime kılıç çektiğini falan görmüyor. Ali adeta enfiye çekerek uçmuş gibi...!
 
        Sakın adım Ali diye elindekini Zülfikar sanma, Kılıç Ali Paşa’ya özenmiş gibisin ancak soyadından dolayı mehmetçiklerin değil de bedellilerin ve çürüklerin erbaşı olabilirsin.!
 
       “Hesapsız kasap elinde kalır masat” durumuna düşme.!Sen bilirsin ama yinede Ali başkasının topunu tutma, at! Kendi topunla oynasan kutsal değerlere de sahip çıkmış olursun.
 
       Koş Ali koş, bu gidişle ikiyi okumadan üçe atlarsın.! Çünkü başkalarının düşüncelerini de iyi anlatansın...!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde