20 Nisan 2024

FINDIKDA İKİNCİ REKOLTE!

  • PDF
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde fındığın tüm paydaşlarının katıldığı rekolte tespit komisyonunun  elde ettiği  raporlar sonucunda 680 bin ton fındık rekoltesi belirlenmişti. İhracatçıların itirazda bulunup  yeni rekolte açıklamaları üzerine tekrar rekolte çalışması yapıldı.
 Fındıkta yıllar sonra ilk kez rekolte açıklaması bu kadar geç kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, rekolte çalışmalarını iki kez yapınca üreticiler de duruma tepki gösterdi.
 
İhracatçılar şerh koydu
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde oluşturulan rekolte tespit komisyonunda; Tarım ve Orman Ordu İl Müdürlüğü, Ordu Ticaret Borsası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, FİSKOBİRLİK, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi, TZOB ve TMO Ordu Şube Müdürlüğü ve bazı ilgili kurumların temsilcileri yer almıştı. Rekolte beklenenden düşük çıkınca ihracatçıların elde edilen rapora şerh koyduğu belirtildi.
Rekolteyi az buldular
Türkiye geneli 680 bin ton fındık rekoltesi belirlenmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, bir türlü resmi rekolteyi üreticilere duyurmadı. Bunun altında da ihracatçıların 680 bin tonluk rekolteyi az bulmasının yattığı öne sürüldü. Rekolteyi az bulan ihracatçılar, bunun üzerine rekolte tespit komisyonunun raporuna şerh koydu. 818 bin ton da rekolte açıklamasında bulundu.
Dün sona erdi
Resmi rekolteyi bir türlü açıklamayan Tarım ve Orman Bakanlığı ise bunun üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine bir genelge göndererek tekrar bir rekolte tespit çalışması yapılmasını istedi ve raporların da en geç 27 Temmuz'da hazır olması talimatı verildi. Dün itibariyle ikinci rekolte tespit çalışmaları tamamlanırken, üreticiler tüm dikkatlerini açıklanacak rekolte ve fındık fiyatına çevirdi.
 
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bu yıl fındığın doğal afetlerden dolayı beklenenden az olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklayacağı rekoltenin de bu anlamda yine telaffuz edilen rakamlara yakın olmasını beklediklerini dile getirdi.
 
"İkinci bir rekolte tespiti yapıldı"
 
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise ikinci kez bir rekolte tespit çalışması yapıldığını söyleyerek, "Tarım Bakanlığı öncülüğünde rekolte çalışması yapıldı. Ama bu rekolte açıklanmadan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ikinci bir genelge daha gönderildi. Bu genelgede ikinci bir rekolte tespitinin yapılması istenildi. Bu tespit çalışması da sonlandı. Açıklanacak rekolteyi hep beraber bekliyoruz." dedi.
Ordu Hayat/Tevfik Kul (Özel Haber)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde