28 Mart 2024

Karataş'tan : Alınan Tedbirler Beklentileri Karşılamıyor

  • PDF
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş tam kapanma sürecinde duyurulan tedbirlere yönelik bir basın açıklaması yayımladı. 
Karataş'ın açıklaması;
Bilindiği üzere salgın hastalıkla mücadele kapsamında 29 Nisan’da başlayan Tam Kapanma uygulaması ile birlikte yeni ve iş dünyası için zaten ağır olan koşulları daha da zorlaştıran bir döneme girdik.
Bu dönemde işyeri kapalı kalacak büyük çoğunluktaki esnaf ve tacirimize yönelik devletimizin çeşitli kurumları aracılığı ile bir takım olanaklar duyuruldu ama ne yazık ki bu olanaklar bütünsel bir çözüm sunmaktan uzak kaldı. Tabiri caizse bir masanın tüm ayaklarını oluşturmayı başaramadı.
Bu olanaklardan biri olarak çek kanununda yapılan düzenleme ilk hali ile bu defa alacaklarını tahsil etmeyi bekleyen kesimin ödeme dengesinin bozulmasına, bu denge bozulması da bekleyen kamu alacaklarının ödenmesinde sorunlara yol açtı.
Önemini ısrarla vurgulamamıza, ilgili kesimlere büyük bir rahatlama sağlayacağını dile getirmemize rağmen başta tahakkuk eden vergiler olmak üzere başlıca kamu ödemeleri için vergi ödemelerini Mayıs ayının sonuna ötelemek dışında bir çözüm ne yazık ki gelmedi.
Bu dönemde özellikle vurguladığımız finansmana erişim konusunda duyurulan tek destek olan KOSGEB – Hızlı Destek Programı zaten işletmesinin kapanması sorunu yaşamayan imalat sektörü öncelikli olarak duyurulunca süreçten asıl zarar gören esnaf ve tacire hiçbir faydası olmadı.
Yine bu hızlı destek programı ile ilgili olarak başvuracak ilgili sektörü temsilcilerine sunulan şartları ise 1 yıldır pandemi koşullarıyla mücadele eden herhangi bir işletmenin karşılaması zaten zor. Daha kapsayıcı ve şartları zaten uzun zamandır zor koşullarla mücadele eden iş dünyasının karşılayabileceği seviyede yeni olanaklara ihtiyaç var.
Pandeminin ilk döneminde iş dünyasının neredeyse tamamına yönelik sağlanan finansman olanaklarının geri ödemeleri için TESKOMB aracılığı ile verilen kredilere getirilen ödeme ertelemesi dışında sağlanan herhangi bir kolaylık yok. 
Tam kapanma sürecinde tüm kamu kurumları, bankalar tahsilata açık vaziyette çalışmayı sürdürürken ödemeyi yapacak olan kesim büyük bir çoğunlukla işletmelerini kapatmış durumdadır. Sadece bu durum bile ödemeler dengesi açısından işlerin karmaşık bir hal aldığının kanıtı olmuştur.
29 Nisan’dan başlayarak ısrarla vurguladığımız bazı hususlarda devletimizin ilgili birimlerinin inisiyatif almaları şarttır. Acil devam eden ihtiyaçlar, üyelerimizden aldığımız ve her gün sayısı artan şikayetler de bunu net olarak ortaya koymaktadır.  
Bu hususta en azından bu noktadan itibaren gerekli tedbirlerin alınacağına inanıyor, çözüm önerilerimizi listelediğimiz raporumuzu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine en kısa zamanda ulaştıracağımızı beyan ediyoruz.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde