29 Mart 2024

MADEN İÇİN 15 MART’TA BULUŞMA ÇAĞRISI

  • PDF
Fatsa’da maden çıkartma işleri yaklaşık olarak dört yılın üzerinde bir zaman diliminde devam ediyor.
Başlangıçta belki çok dikkat çekmedi ancak; gün geçtikçe maden çıkarma işinin ne kadar tehlikeli bir iş olduğu çevreye duyarlı kuruluşlar tarafından tartışılmaya başlanınca tepkileri de gün geçtikçe artmaya başladı.Ciddi kamuoyu baskısı oluştu. Siyanürle altın ayrıştırılması tüm çevreleri tedirgin etmeye başladı. Meseleye daha örgütlü yaklaşmak isteyenler dernekleşerek toplu tepkiler sergilemenin çalışmalarını yapmaktalar.
Dolayısıyla 15 Mart Pazar günü Fatsa Doğa ve Çevre Derneği bir bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Toplantı Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında olacak. Aynı gün derneğin kongresi de yapılacak.
Dernek Başkanı Zeki Odabaş meseleye duyarlılık gösteren tüm bireyleri bu toplantıya davet ediyor. Katılım bekliyor.
Bu saatten sonra ne olabilir?
Mevcut maden alanındaki çalışmaların durması pek olası değil. Çünkü ilgili şirket yasal tüm yükümlülüklerini yerine getirerek bir ruhsat almış. Devlet şirkete izin vermiş. “Şuradan şuraya kadar olan alanda maden çalışması yapabilirsin” demiş. Öngörülen alan bitinceye kadar bu iş devam eder. Buna engel yok.
Fakat; Fatsa’da maden arama alanları genişletilirse işte o zaman esas fırtına kopar.
Çok resmi olarak açıklanmasa da Fatsa’nın çeşitli mahallelerinde maden sondaj çalışmalarının yapıldığını duyuyoruz. Kabakdağı Mahallemizden başlayan ve 12 mahalleyi kapsayan bir çalışmanın yapıldığı kulaktan kulağa dağılıp gidiyor.
İşte buna tepkiler yükseliyor.
Açıkçası Fatsa ve çevre ilçelerde yaşayan tüm bireylerin yegane beklentisi maden arama alanlarının genişletilmemesi.
Fatsa ilçemiz ve 7 ilçeyi kapsayan havzasında bilindiği üzere ciddi bir fındık üretim yapılıyor.Tüm aileler geçimini fındıktan sağlıyor. Dolayısıyla maden çıkarmayla fındık üretimi birbirlerine tamamen zıt olgular.Maden çıkarılan alanlarda bitki örtüsü diye bir varlık göremezsiniz.Birde zehirli maddelerle ayrıştırma yapılıyorsa bunun adına doğa katliamı diyorlar. İşin uzmanları doğanın temiz kalmayacağını iddia ediyorlar. Zehir soluyacağımızı beyan ediyorlar.
Bu olumsuzlukların tartışılacağı 15 Mart günü mutlaka Kültür Sarayına gelin. Ordu Üniversitesinden konuya ilişkin hocalar bu toplantıda olacak. Bilimsel bilgiler aktaracaklar.
Sonuç: Maden alanlarının genişletilmesini istemiyoruz. Olası zehirleri geleceğimiz olan gençlerimize solutmak istemiyoruz. Gençlere ve geleceğe zehirli bir Fatsa bırakmak istemiyoruz.
Aslında zehirli maddelerle maden çıkarmaya karşı duruş salt Fatsa’nın değil tüm Karadeniz Bölgesinin göstermesi gereken duyarlılıktır.Bu alanlar genişlediğinde tarım alanları yok olacaktır. Fındığımız kıymetsizleşecektir. Düşünsenize zehirli maddelerin doğaya yayıldığını ve fındık ürününün üzerine çöktüğünü. Pazarda böyle bir ürünün kıymeti olur mu? 
Bildiğim bir durumu da yazmadan geçmeyeyim.“Ordu ilimizin yüzde 40’lık alanı maden alanı olarak ilan edilmiş” dersem okuyucularımı yanıltmış olmam. Bu da bilinsin istedim. Toplumsal önlem almak için, toplumsal tepki koymak için geç kalmış olmayız, umarım.
15 Mart günü Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı tarihi bir kalabalığa tanıklık etsin isteriz.
Haydi Fatsa, hep birlikte Kültür Sarayına. 
 
ALTINTEPE MADENCİLİK
Altıntepe Madencilik dün STK’ları maden çıkartılan alana devet etti.
Şirketin Halkla İilişkiler Müriresi Gülsün Atagün’le görüştüm. Tedirginliklerimi dile getirdim. 
Gülsün hanım doğal olarak şirketinin politikalarını açıkladı. Çevreye hiçbir zaman zarar verilmediğini beyan etti. Aslında alanın yanlış tanıtıldığının altını çizdi. Dolayısıyla dün itibariyle STK’larla sürekli diyalog halinde olacaklarını açıkladı. Çünkü kamuoyunda bilmeden, görmeden bir önyargı oluştuğunu belirtti.  Asılsız bilgilerin oluşturulduğunu, şirketin sürekli yanlış anlaşıldığını söyledi. Sokakta yanıltıcı bilgilerin dolaştığını vurguladı.
“Altıntepe Madencilik yerli bir şirket ve 250 çalışanı olan bir işletmedir” dedi. 
Şirket Fatsa ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bunun bilinmesini isterim. 
Ancak doğamıza zehir salıyorsa oluşturduğu istihdamı ve ilçe ekonomisine kazandırdığı katma değeri hiç önemsemem. Çünkü sağlığımız ve geleceğimiz madenden daha değerlidir. 
Tarafsızlık ilkesi açısından şirket yetkililerinin açıklamalarını da yazayım istedim.
İleriki günler için randevulaştık. Özel bir söyleşi yapacağız. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde