29 Mart 2024

SERBEST PİYASADA DÜŞÜYOR

  • PDF
Fındıkta serbest piyasa fiyatları düşüşe geçti.
Bu düşüş iyiye işaret değil.
Çünkü bütün fındık üreticisinin beklentisi serbest piyasa fiyatlarının düşmemesinden yana. 
Zaten hasat dönemi hava muhalefeti nedeniyle tamamlanmış değil. Havaların elverişli gitmemesi hasatı geciktirdi. Fındık toplanamadı, kurutulamadı.
Bunun üzerine birde fiyatın düşmesi üreticiyi tedirgin etmekte. 
Burada TMO’nun tavrı çok önemli. TMO’ya fındık verecek olan üreticiye davranış biçimi çok önemli. Niye bunu yazıyoruz; TMO alım sürecinde olmayacak kriterler uyguluyor. Üreticiyi canından bezdiriyor. Biraz yumuşak davranması gerekiyor. Kriterleri bir nebze gevşetmesi gerekiyor. 
Yine TMO alım için sınır koymamalı. Yüz bin ton, iki yüz bin ton ne gelirse almalı. 
Kimse diyemez ki TMO zarar ediyor. Hiç böyle bir şey yok. Geçen yıl aldığı ürünü para kazanarak sattı. Depolarında bir gram fındık kalmadı. Dolayısıyla TMO üreticiyi incitmeden, yormadan, çeşitli bahaneler üretmeden ürünü almalıdır. Bu alım serbest piyasada da fiyatın yükselmesine vesile olacaktır.
Hatta TMO’nun alım kampanyasına siyasilerde müdahale etmelidir. Siyaset erki alımlardaki şikayetleri takip etmelidirler. Üreticinin sıkıntılarına birebir müdahil olmalıdırlar. 
Bu konuda MHP milletvekili Cemal Enginyurt çok duyarlı. 
Fındığın yakın takipçisi. Sürekli olarak üreticinin lehine olacak ne varsa Cemal Enginyurt orada. Basın açıklamalarıyla düşüncelerini ortaya koyuyor. Uyarılarda bulunuyor. Bu duyarlılığı tüm milletvekillerinden bekliyoruz. Çünkü TMO’nun tavrında siyasi takip önemli. 
2019 yılı fındık ürünü hak ettiği fiyatı bulacaksa top yekun bir etkileşim gerekiyor. Bunun başını da siyasetçiler çekecek. TMO’nun pozisyonunu siyasi baskılar şekillendirecek. 
Ben üreticiler adına tüm pozitif gelişmeleri TMO’dan bekliyorum. TMO ne kadar fazla ürün alırsa piyasa fiyatları o kadar yükselecektir. 
* * *
Ülkemiz 35 yıldır terörle mücadele ediyor. Belli ki bu mücadele bitmeyecek. 
Terör örgütleri son yıllarda yatırım aracı olmakta. 
Emperyalist egemen güçler terörün finansörlüğünü yapıyor. Yatırımlarını terör örgütlerine yöneltiyor. 
Türkiye ve komşu ülkelerinde terör her geçen yıl tırmanarak yükseliyor. Amaç bu bölgeyi bölmek. Küçük küçük devletler kurmak. Buna aşiret devletleri de diyebiliriz. Hedefleri devletleri bölerek, küçülterek enerjiye ulaşmak. 
Bu projenin bilinmesine rağmen halen ülkemizde terör örgütüne destek veren Kürt kökenli siyasal yapılar var. Sanki Kürt vatandaşlarımızın savunucusuymuş gibi davranıyorlar. Oysa onlar emperyalist egemenlerin birer maşası durumundalar. 
Bunların başını çeken PKK terör örgütünün tek amacı Ortadoğu bölgesinde kaos yaratarak egemenlerin değirmenine su taşımaktır. Bunun bilinmemesi mümkün değildir. Kaldı ki bölgedeki tüm örgütlerin amacı bölgenin haritasını değiştirmektir. 
O halde Türkiye’deki HDP’li belediyelerin terör seviciliği ne anlama geliyor. 
HDP’li belediye başkanlarının terörist cenazelerine, taziyelerine katılmaları ne anlama geliyor. 
Başkanların görevden alınmaları ve yerlerine kayyum atamaları Türkiye Cumhuriyeti Devletinin idari ve hukuki kriterleri çerçevesinde olmaktadır. Kimse diyemez ki; “adam hem terörist cenazesine katılır hem de belediye başkanlık koltuğunda oturur.” Hiçbir devlet bu tür gelişmelere izin vermez. 
Bu gelişmelere destek veren hiçbir siyasal yapı halk tarafından kabul görmez. 
AK Parti iktidarı “Barış Süreçleri” politikası ortaya koydu. Bu süreç ihanete uğradı. Güneydoğu Bölgemizi istismar ettiler. Tüneller kazarak “Özerk Bölgeler” idame etmeye çalıştılar. Bölünme provaları yaptılar. Bunları da Emperyalistlerin destekleriyle başarabileceklerini düşündüler. 
Hangi devlet bu yapılanmalara izin verir. 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir. Böylede yoluna devam edecektir. Demokrasisini geliştirecek, üretimlerini büyütecek, kalkınmasını yükseltecek, refah seviyesini düzenleyecek, hukukunu evrensel hukuk normları seviyesine çıkartacak ve insan hak ve özgürlükleri, ifade ve inanç özgürlükleri tabanında ön açacaktır. 
 Bunların geliştirilmesi durumunda zaten terör örgütleri hedeflerine ulaşamayacaktır. 
HDP’li belediyelerde kamu kaynaklarını terör örgütlerine kullandırmaktan vazgeçecektir. Teröre destek vermeyeceklerdir. Yeter ki kalkınmamızı, üretimlerimizi, hukukumuzu, demokrasimizi geliştirelim. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde