29 Mart 2024

YÜZDE 65 YERİNDE DURACAK MI?

  • PDF
Seçimde geri sayım başladı.
Adaylar son turlarını yapıyor. 
Heyecan dorukta. 
Vaatler veriliyor.
Proje tanıtım toplantıları yapılıyor.
AK Parti Fatsa adayı Etem Kibar geçen hafta tanıtım toplantısı yaptı. 
Diğer partilerin adayları çok önceden tanıtımlarını yapmıştı. 
AK Parti tanıtım hamlesini son haftaya bıraktı. 
Baskın bir tanıtım propagandası yapıyorlar.
Etem Kibar rahat görünüyor. Dolayısıyla partisinin büyükşehir adayı Hilmi Güler’in de kazanmasını istiyor. Sürekli Hilmi Güler’in bir proje adamı olduğu vurgusunu yapıyor. Çünkü Hilmi Güler ile daha başarılı işler yapılabileceğini belirtiyor. Büyük yatırımların büyükşehirden geleceğini vurguluyor. 
Tabii seçim bu. Sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağını kestirmek mümkün değil. Ancak bir önceki seçimlerde alınan oy dağılımlarına göre tahmin yapmak olanaklı. Dolayısıyla siyasetçiler bu bağlamda tahmin yapıyorlar. Zaten büyük oranda seçmen kayması olasılığı olmayabilir.  
Etem Kibar “Cumhur İttifakı” ile güçlü hale geldi. AK Partiye kızgınlıktan dolayı olası kayıpları MHP’den takviye edecek. Kendisinin kazanımlarıyla da ciddi bir oy oranı yakalayabilecek. Etem beyin rahatlığı da bundan. 
* * *
Büyükşehir dengeleri daha farklı.
Üç adaylı bir yarış olacak. AK Parti, CHP, Saadet Partisi.
Hilmi Güler, Mustafa Adıgüzel ve İdris Naim Şahin.
Bu üç isim güçlü isimler.
İkisi AK Partide bakanlık yapmış. Şimdi iki ayrı partiden büyükşehir adayı. 
Hilmi bey İdris Naim Şahin aday olmadan önce gayet rahattı. Fakat Şahin’in adaylığı Hilmi Güler’i hareketlendirdi. Anketlere göre ciddi bir yarış olacağa benziyor. Sokakta da İ. Naim Şahin ismi yüksek perdeden konuşuluyor. CHP adayı Mustafa Adıgüzel ise “ikisi yarışacak aradan ben öne çıkacağım” diyor. 
Ne diyeceğiz; büyükşehirde de Cumhur İttifakı var. 8 ay önce yapılan seçimlerde Cumhur İttifakı Ordu’da yüzde 65 oy almış. 
Seçimin sonucunu etkileyecek ciddi bir düşüş yaşanır mı? 
Ekonomik kriz, evdeki tencere-tavanın boşalması, alım gücünün zayıflaması ortadayken tabii ki oy kayıpları olacak. Siyaset otoriteleri bunu böyle yorumluyor. “Her kriz nur topu gibi yeni iktidarlar doğurur” deniliyor ya. Bunu da unutmamak gerekir. 
O halde bir soru daha soracak olursak; yüzde 65 yerinde duracak mı acaba?
Gerçi bu bir yerel seçim. Genel seçimlerdeki oranları baz almamak gerekir. Parti liderlerinin karizmaları kadar yerel adaylarında oy tabanları olmakta. Dolayısıyla kayıpları nötrleştirecek kazanımlarda söz konusu. 
Seçim öncesi son yazım. Bir sonraki yazıda sonuçları analiz edeceğiz.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde