18 Nisan 2024

ZULME RİZA ZULÜMDÜR!

  • PDF
Zaman önüne kattığı her şeyi savuruyor. Hiç bitmeyecekmiş gibi, yaşadığımız iyi- kötü ne varsa yaşanılıyor, tarih oluveriyor.
Hafta, ay dediğimiz zaman ölümleri, geriye dönük baktığımızda, yıllar öncesi diye başlayan konuşmalara dönüşüyor.
Makamlar, mevkiler el değiştiriyor.
Her gün yüzlerce bu dünyayı terk eden edenlerle, hayata merhaba diyenler birbirine karışıyor.
Ama bir şey var ki, haklı-haksız yapılanlar bir bir kayıtlara giriyor.
Bu kayıtlara yakın gelecekte veya uzak gibi görünen sonraki hayatta, hiç kuşkusuz insanın karşısına çıkacak.
Kutadgu Bilig’de Yusuf Has Hacib: Zulüm yanan ateştir, yaklaşanı yakar, kanun sudur; akarsa nimet yetişir, Zulüm yapan zulme maruz kalır,” der Bencillik duygusu hırsın yanı sıra, başkalarının önüne geçmek için her türlü zulmü beraberinde getirebilir,
Hak- hukuk çiğnemek, hakları gasp etmek, eşit ve adil davranmamak zulümdür. İnsanın kendisine zulmetmesi dahil, zulmün her türlüsü yasaklanmıştır. Hatta zulme rıza göstermek dahi…
“ Zulme rıza zulümdür” ya da “ Ne zalim ol ne mazlum” hadisleri bu konuda bize açıklık getirir. Yüce Kitabimiz Kuran’da “ Zulme en küçük bir meyil dahi göstermeyiz” diyerek diye insanları uyarıyor.
İnsanların değerleri ile hayat arasında bir bütünlük söz konusudur. Hayata rağmen ya da insanın kendisine rağmen bir kuralı İslam asla dayatmaz. Yasakları espri “ korumadır İnsanı kendisinden ya da yekdireğinden……
Çünkü insan; Kuran’ın ifadesiyle bencildir. Yalnız kendi odaklı düşünebilir, zalim unutkan ve nankör olabilir. En acımasız yanlarından biri de eline geçirdiği imkanı, çıkarlarına, hırslarına, ideolojilerine kurban edebilir.
Bundan dolayı olmalıdır ki, söylemleriyle makam-mevki sahibi olduğunda yaptıkları arasında ciddi paradokslar yaşayan nice insanlar tanımışızdır.
İnsanoğlu geldiği yeri çabuk unutur. Verdiği sözleri de… Bu manada hem kendine haksızlık eder hem başkalarına
İslam’ın en temel kavramlarından biri olan “ HAK” adaleti, dengeyi, ölçüyü ve güzelliği temsil eder. Görünen ve görünmeyen alemlerde var olan, güzellik, doğruluk ve iyilik Hak adına vardır. Buradaki hak, hem küçük hem de büyük “ h “ ile yazılan haktır. Dolaysıyla tersinden okuyalım, yapılan her haksızlık Hak’kı incitecektir.
Mazlumun bedduasını almaktan kork. Zira Allah ile beddua arasında perde yoktur” hadisi bunu çok güzel ifade eder.
En çalkantılı, baskının ve zulmün hakim olduğu dönemlerde yaşayan Hz. Mevlana, “ Zalim olmaktansa mazlum olmayı, ezen olmaktansa, ezilen olmayı “ dilemiştir.
Haksızlık yapanlara, adaletten ve hakkaniyetten ayrılanlara da şöyle seslenir. “ Bir mazluma karşı elinden bir zulüm çıktı mı, o zulüm bir ağaç olur, o ağaçtan zakkum biter. Ey zulümler, haksızlık eden, nasıl oluyor da gönlün hoş… Yaptığını çekmeyeceğini mi sanıyorsun da gafil oluyorsun?
Davranışlarımız aynamız olmalı.
Hal ve hareketlerimiz, sözlerimizle çelişmemeli…
İyi insan olmak için elbette iyilikler yapmak gerekir. Fakat bundan daha çok önemlisi, başkalarına vereceği zarar ve kötülükten, insanın kendini alıkoymasıdır. Kalın Sağlıcakla!  
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde