29 Mart 2024

ÖRNEK DİN ADAMI

  • PDF
Mehmet Rifat Börekçi,Anadolu’daki bazı isyanları bastırmasıyla da bilinen bir şahsiyettir. Milletvekili olarak da pek çok hizmeti geçmiş olmasına rağmen müftülüğü milletvekilliğine tercih etmiştir. Diyanet İşleri Reisliği’nin kurulduğu günden ölümüne kadar(1941) bu kurumun başkanı olarak görevini sürdürmüştür.
Mehmet Rifat Börekçi’nin kadın sorununu bir türlü çözememiş İslam dünyasını dikkate alarak söyleyeyim; üzerinde konuşulması gereken önemli bir tarafı daha vardır. Türk kadınına sosyal ve siyasal hizmetlere katılma haklarının tanınmasına öncülük etmiştir. Eşi Samiye Hanım’ın Ankara Belediye Meclis Üyesi olarak gösterilmesini normal karşılamış, kadınların siyasal hayata katılmalarını bir Diyanet İşleri Başkanı olarak teşvik etmiştir.
Mehmet Rıfat Efendi(Börekçi) Milli Mücadele günlerinde Ankara Müftüsüdür. Mustafa kemal Paşa ve arkadaşları 27 Aralık 1919 da Sivas Kongresi’den hemen sonra Ankara’ya geldiklerinde, onları ilk karşılaya da Mehmet Rıfat Efendi’dir.
Milli mücadele’nin Ankara lideri olan müftü efendi, İstanbul’un Milli Mücadele’yi karalamak amacıyla hazırladığı fetvaya karşı 152 kişilik kalabalık bir müftü ve ulema heyetinin başı olarak karşı bir fetva yazar ve milli Mücadele’nin dini gerekçelerini ortaya koyar.
Heyet-i Temsiliyye’nin Ankara çalışmalarına başlamasıyla Mehmet Rifat Efendi, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına her türlü yardımda bulunur.
Mehmet Rifat Börekçi, kendisi ve eşi Saniye Hanım için ayırdığı cenaze parasını dahi Milli Mücadele için seve seve verecek kadar fedakar bir insandır.
Mazhar Müfit Kansu “ Erzurum’dan Ölümüne kadar Atatürk’le Beraber” adlı hatıralarında bu konuyla ilginç bir anekdot anlatıyor.
İçeriye giren zat,Müftü Efendi’nin geldiğini söyledi. Eyvah,şimdi Müftü Efendi’ye kahve ısmarlamak lazım.kahve var ama şeker yok.Ya şekerli kahve içerse! Çünkü şeker çok pahalı idi. Kimde para vardı ki?
Paşaya haber veriniz,dedim
Paşa size gönderdi.Paşa ile görüştüler
Peki buyursunlar.
Müftü efendi odama girdi. Ortadaki yuvarlak ve küçük masanın kenarında bir iskemleye oturdu. Müftü efendi zannıma göre kahve içmezsiniz, değil mi? (de’dim)
Evet içmem. Sigara? Onu da kullanmam(dedi)
Halbuki Müftü efendi kahve içerdi. Biz buna meydan vermemek için sualde bulunduk. Müftü Efendi derhal vaziyeti anladı ve “ içmem” dedi.(tebessüm ederek)
Sizin biraz sıkıntıda olduğunuzu öğrendik. Az da olsa yardımda bulunmayı vazife bildik(diyerek) cübbesinin altından bir torba çıkardı. İçindeki kağıt paraları saymaya hazırlanıyordu.
Müftü Efendi teşekkür ederiz. Evvela paşa ile bu hususta görürşeniz iyi olur,dedim
Müftü Efendi nihayet tamamı bin lira sayrı. Ben de parayı aldım. ve kasaya koydum. Meğerse Mustafa Kemal Paşa, müftü Efendi’yi Mazhar Müfit Bey’e gönderirken kendisinin de ısmarlayacak kahvesi ve şekeri yoktu. Müftü Efendi’ye mahcup olmak istemiyordu.
İşte milli Mücadele böyle inançlı, fedakar, cefakar ve dürüstlüğünden asla taviz vermeyen insanlar sayesinde kazanılmış bir harekettir.
Hiçbir milletin hayata tecrübesi bizim milletimizin hayat tecrübesi kadar pahalı olmamıştır.Yukarıdaki anekdot o fedakar öncülerin paşasından müftüsüne zor şartlar altında nasıl mücadele verdiklerine sadece bir örnektir. Çok büyük bedeller ödeyen bu insanlara dil uzatan/hakaret yağdıran kişileri sağduyuya ve insafa davet ediyoruz. Ne yazık ki bunlar arasında sözüm ona din adamları da var. Bu kişiler hiç değilse büyük bir din alimi Rifat Börekçi’den hareketle, dönemi ve Atatürk’ü yeniden anlamak adına gayret gösterseler.
kalın sağlıcakla!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde