28 Mart 2024

TÜRK DİL BAYRAMI…

  • PDF
Türk Dil Bayramı, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce verdiği ferman ve Türkçe'nin ilk kez resmi dil olarak kabul edilmesinin ardından ardından kutlanıyor.
 
Türk Dil Bayramı nasıl ortaya çıktı? Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce verdiği ve böylece Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği fermanın yıl dönümü 13 Mayıs, Karaman başta olmak üzere tüm ülkede Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
 
"Türkçenin başkenti" olarak bilinen ilde, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 1277'deki "Şimden girü, hiç kimesne, kapuda, divanda, mecliste ve seyranda, Türk dilinden gayrı söz söylemeye... (Bugünden sonra hiç kimse, dergahta, divanda, mecliste ve sarayda, Türkçeden başka dil konuşmayacaktır.)" fermanı ışığında gerçekleştirilen etkinliklerde, dilin önemi ve korunmasına işaret ediliyor. Peki dilimizi Türkçemizi yeterince önemsiyor muyuz?
 
Dilimizi korumak adına neler yapıyoruz? Aslında yeterince önemsemiyoruz, korumuyoruz dilimizi.
Mesela teknolojinin ve sosyal medyanın hayatımıza iyice girdiği bu zamanda Türkçemizi çok az kullanıyoruz. Hikaye yerine story, simge yerine emoji, özçekim yerine selfie demeyi ve yazmayı daha çok seviyoruz nedense…
 
Dilimizin birtakım sorunlarla karşı karşıya olduğunu da söylemek lazım. Aslında bunlar Türkçenin değil, Türkçe konuşanların sorunları. Temelinde de Türkçe öğretimindeki yetersizlik, bilgisizlik ve ana dil bilincinden yoksunluk yatıyor. Eğitim, anne karnında başlayan ve temelleri okul öncesi çağda ailede atılan bir süreç. Okullar ise bu sürecin akademik bilgiyle geliştirildiği ortamlar. İşte bu noktada başta ailelere ve eğitimin her kademesindeki öğretmenlere büyük görev düşüyor. Günlük hayatımızda çok az kelime kullanıyoruz. Okuma alışkanlığımız yok. Bugün Türkçe olarak her şeyi ifade edebilmek mümkün. Türkçenin bu imkanı ve gücü var. Bizim başka dilden kelime almaya ihtiyacımız yok. Türkçenin imkanlarını kullanmak suretiyle her alanda kendimizi eğitimde, edebiyatta, sanatta, bilimde ifade etme imkanına sahibiz. Okuma alışkanlığımızın gelişmesi, Türkçe söz varlığımızın gelişmesini sağlayacak, günlük hayattaki kısır döngünün etrafından çıkmış olacağız. Hayatımızı belli başlı kelimelerle sınırlandırmak, düşüncemizin çerçevesini sınırlandırmak anlamına geliyor. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşüyor.
 
Dilimizi koruyalım ve Türkçemize sahip çıkalım…
Ramazan etkinliklerimizde Kültür Sarayında pazartesi akşamı Halk eğitim merkezimizin hazırladığı Engelsiz Gösteriyi izledim. İşaret diliyle sunumlarla başlayan gösteri konuşan eller ile müzik eşliğinde devam etti. Halk oyunları ve parodi gösterileriyle çok güzel bir etkinlik oldu. Salondaki izleyicilerimizin çoğunluğu ve sahnedekilerin çoğu engelli vatandaşlarımızdı.
Gösteri ekibini, öğretmenlerini ve Halk Eğitim Merkezini yürekten kutluyorum. Tebrikler. Harika bir gösteriydi. Bu vesile ile tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler haftasını kutluyorum. Sevgiyle kalın… Umudumuz daim olsun…
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde