29 Mart 2024

KADER

  • PDF
     Kader, mecazi anlamda kaçınılmaz olan kötü talih olup, alınyazısı, yazgıdır. Kadercilik ise bütün olayların tek ve tabiat üstü bir etken tarafından değiştirilmez şekilde belirlendiğini ileri süren teoridir. 
     Kaderciliği bilimsel düşünceden ayırmak ve bilim yoluyla kadercilikten kurtulmak gerekir. Bazı ülkeler bunu hayata geçirdiklerinden gelişmişler sınıfında yerlerini almışlardır. Yaşamı kaderin kendisi gibi görüp buna göre düşünen ülkelerde üçüncü dünya ülkeleri saflarında takılıp kalmışlardır. Bütün olumsuzlukları kader olarak kabullenmişlerdir. Maalesef ülkemiz de çok şeyleri kadere bağlamış durumdadır.
    Fıtratlarında ölüm olan ve güzel ölen maden işçilerimizde,
    Vatandaşa gavat diyen valilerde,
    İş kazalarında ölen insanlarımızda,
    Orduya kurulan kumpaslar ve Genelkurmay Başkanının tutuklanmasında, 
    Habur karşılamasında, 
    Kabataş yalanlarında,
    Öğrenci yurtlarında yananlar ve tacize uğrayanlarda,
    Askerlerimizin başına geçirilen çuvallarda, 
    Tedbirsizlikten meydana gelip dokuz cana mal olan son tren kazasında... 
    sahnede yine kader... 
    Beceriksizlikleri, yanlışları ve olumsuzlukları say say bildiğin kadar ve sonunda kaderin hesabına yaz! Demek ki bu kader bize sürekli kötü davranıyor! Sen neymişsin be kader, sana küstük artık...!
    Gerçeklerden ve bilimden uzaklaşıp “kader böyle” dediğimiz sürede uğranılan her kötü durumda ona boyun eğer ve alınyazımız bu deriz. Kaderi tek suçlu gibi gösterir ve işin içinden sıyrılmaya çalışırız. 
    Halbuki, insanlar kaderleri yüzünden değil seçimleri yüzünden mutsuz olurlar. Kişi suç işler cezaevine gider, biz adına kader mahkumu deriz. Elimizden gelse kaderi de mahkum ederek içeri atacağız!                     
    Merak ediyorum, bozuk ekonominin kaderinde ne yazıyordu ve 2002 yılında 1.67, şimdilerde 5.3 TL olan doların kaderini Amerika mı biz mi belirliyoruz?
    Ortak akıl birliği yerine kader birliği yaptık der ve kaderin buyruğuna boyun eğeriz. Bir toplumda insanın kendisine düşen rolü bilmesi gerekir. Kader, berbat bir rol oynatmaya kalkıştığı zaman ona karşı kişiler direnç gösterebilmelidir. 
    “Ne yazık ki kadere bak, kadere bak” diyen yöneticiler ve “Kadere bak. Çok çektirdi ikimize” diyen sanatçılar olduktan sonra bizde kadere bakar olduk...
    Einstein’ın ifadesiyle, “insanlığın kaderi hak ettiği olacaktır.” 
    Artık sahneye çıkma be kader...
 
Son Güncelleme: Çarşamba, 19 Aralık 2018 07:30
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde