28 Mart 2024

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Kongre Yaptı

  • PDF
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği geçen hafta cumartesi günü (25.07.2020) kongre yaptı.
Fatsa Kültür Sarayında yapılan kongrede yönetim kurulu üyeliklerine Zeki Odabaş, Nu Hilal Gündüz, Alaaddin Yılmazer, Hüseyin Uygun, Yılmaz Dere, Halil İbrahim Çelik ve Cevat Atar seçildiler.
Denetim Kurulu üyeliklerine ise;
Erdi Şevketoğulları, Eren Atasoy ve Şenel Öztürk seçildiler. 
Genel kurulda bir konuşma yapan kurucu dernek başkanı Zeki Odabaş şu görüşlere yer verdi. Aynı zamanda faaliyet raporunuda okuyan Odabaş göreve devam edeceğini açıkladı.
“Saygıdeğer Misafirler, Sevgili Doğa Severler, Çilekeş Dernek üyeleri ; Fatsa Doğa ve Çevre derneğimizin birinci olağan genel kurul toplantısına hoş geldiniz, Sizleri şahsım ve kurucu yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
 
Saygıdeğer katılımcılar; Derneğimiz  30. Ekim 2019 Tarihinde Hukuki statüye kavuşarak faaliyetlerine başlamıştır. Göreve gelen yönetim kurulumuz Fatsa mızın en büyük sorunu olan ve faaliyet gösterdiği Yukarı Bahçeler Köyü ve çevresinde çok büyük  doğa katliamlarına sebep olan maden sahası ile ilgili çalışmalara başlamıştır. Bu bağlamda maden sahasının fiziki görüntü kirliliği nin yanında çevremize ne gibi zararları olmuştur veya zararları olmuş mudur. diye bir araştırmanın içine girerek bu işin uzmanı Üniversite  hocalarımızdan  yardım isteyerek bölgeden numuneler alınmasını sağladık ve bu numuneleri bütün dünya ülkelerinin  akredite olduğu ve Kanada da bir laboratuvara a göndererek rapor haline getirdik. Bu raporun detaylarını biraz sonra bilim kurulunda görev alan arkadaşlarımız sizlere açıklayacaklarıdır. Bu bağlamda derneğimize çalışmaları ile büyük katkı sağlayan bilim kurulunda görev yapan fedakar arkadaşlarımıza teşekkürü dernek yönetim kurulu olarak bir borç biliyoruz.
Sayın Doğa sever Dostlar ; Bizler Hiçbir zaman ülkemizin yer alttı ve yer üstü zenginliklerinin ülkemiz  ekonomisine kazan-dırılmasına asla karşı değiliz. Ancak bütün gelişmiş dünya  ülkelerinin başta insan sağlığı ve doğaya verdiği telafisi mümkün olmayan zararlar veren bu metotlarla maden yani toprağı siyanür ile yıkayarak altın ayrıştırma faaliyetine karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz. Zira siyanür ile yıkanarak altını içinden alınan ve diğer ağır metal zehirleri ille dolu olan bu topraklarda yüz yıllarca ot yaprak bitmeyeceği gibi karıncaların dahi gezemeyecekleri çöller oluşturulmakta ve bizim Yeşili ile , mavisi ile  tarif ettiğimiz Fatsa mıza layık görülebilmektedir.
Şimdi 7 yıldır faaliyet göstererek topraklarımızı, sularımızı, derelerimizi zehirledikleri yetmiyormuş gibi mevcut iki bin dönüm alanı dört bin dönüme çıkarma ya çalışıyorlar. İki bin dönümün yaşadığımız bu çevreye nasıl yaralar açtığını biraz sonra göreceğiz,  dört bin dönüme çıkarılınca nelere sebep olacaklarını düşünmek bile istemiyorum.
 
Derneğimiz kısa süre önce kurulması ve bütün dünyayı kasıp kavuran panda mi sürecine girilmesine rağmen yaptığı bilimsel çalışmalar ile Türkiye de faaliyet gösteren çevre  ve doğa derneklerine  örnek olmuştur. Bu çalışma ve faaliyetlerimiz tamamen bilimsel temellere ve bilimsel verilere dayanarak tamamen teknik ve hukuki zeminde artarak devam edecektir.
 
Saygıdeğer Katılımcılar Değerli Üyeler; Bizler pandemi sürecinde sokağa çıkamadığımız bir dönemde yani 17 MART 2020 tarihinde ikinci bir olayla daha karşı karşıya bırakıldık. Bu olay Ordu ilimizin Perşembe ilçemizin Ve Fatsa mızın temiz su kaynaklarını sağlayan Meşhur Kurşun çalı Ormanlarının da altın aranması için sondaj çalışmaları faaliyeti için Ege Beyaz Mermer Maden Şirketine tahsis edilmesi idi. Bu ormanlar şayet aynı metotlarla siyanür ile maden ayrıştırma faaliyetine başlar ise Başta Fatsa İlçemiz ve köyleri olmak üzere bu bölgede yaşam alanı ve temiz su kaynaklarının tamamen yok olacağını buradan tüm halkımıza ve yetkili olan birimlere ve kurumlara iletmek isteriz. Bu sese kulak tıkamayınız, biz ezbere konuşmuyoruz, bütün söylediklerimiz bilimsel verilere ve çalışmalar ile belgelenmiştir. Bu faaliyetler böylece devam ettiği takdirde sebze, meyve ve Karadeniz bölgemizin geçim kaynağı olan Fındıkları mız yarın satılamaz hale gelecektir.
 
Saygıdeğer Ka-tılımcılar; Bizler kendimiz için hiçbir şey  talep etmiyoruz geleceğimizin teminatı olan yavrularımızın ve torunlarımızın sağlığını bu canavarlara kendi elimiz ile teslim etmeyelim. Bu çığlık buradan şimdi bizlerin sesi olarak, yarın ise tüm anneler ve yavrularımızın feryadı olarak kulaklarımızı tırmalayacaktır.
Bu vesile ile Derneğimizin birinci olağan genel kurul toplantısına katılımla rınızdan dolayı hepinize teşekkür eder  saygıları sunarız.”
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde