29 Mart 2024

FİSKOBİRLİK’TEN AK PARTİ ORDU İL BAŞKANINA TEPKİ

  • PDF
20 Şubat Perşembe günü AK Parti Ordu İl başkanı Halit Tomakin’in, Fiskobirlik'e yönelik eleştirileri üzerine, Fiskobirlik başkanları basın açıklamasında bulundu.
Fatsa Fındık Tarım Satış Kooperatif binasında gerçekleşen basın açıklamasında, Çarşamba ve Terme dâhil Ordu bölgesindeki Fiskobirlik başkanları bir araya geldi.
 
Basın açıklamasında, AK Parti Ordu İl başkanı Halit Tomakin’in, Fiskobirlik’in kurumsal kimliğine, fındık üreticisine zarar verdiğini ve gerçeği yansıtmadığı ifadeler kullandığını dile getiren Fatsa Fiskobirlik başkanı Bünyamin Davu, “Sayın Tomakin, TMO’nun 2006-2008 yıllarında Müdahale kurumu olarak fındıkta görevlendirildiği süreci hepimiz dün gibi hatırlıyoruz. 3 yıl sonunda, mubayaa ettiği 694 bin ton fındığın 450 bin tonunu yağlık olarak ayırmıştı. Yağlığa tahsis durumu, Devletin stok kontrolü politikasının ve arz/talep dengesinin sonucudur. Geçmiş dönemlerde Müdahale Kurumu olarak görev yapan Fiskobirlik’in yağlık fındık imalatı bu kararnameler doğrultusunda yapıl-mıştır.Sayın Tomakin’in üreticilerin kuruluşu olan Fiskobirlik’i hedef alan açıklamalarını anlamak mümkün değildir. Sayın Tomakin, bir defa Fiskobirlik’i arayarak veya Ordu ilindeki Kooperatifi ziyaret ederek Fiskobirlik’in faali-yetleri hakkında bilgi almış mıdır? Sayın bölge Milletvekillerimizin, Tarım Bakanımızın, Ticaret Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk Fındığına, Kooperatifçiliğe, Fiskobirlik’e ve Tarımsal Politikalara verdiği kıymet ve değeri yok sayan bu talihsiz açıklamaların, Ak Parti seçmeni, Karadenizli çiftçinin kuruluşu olan Fiskobirlik ortaklarını, çalışanlarını ve kamuoyunu rahatsız etmek-tedir”ifadelerini kullandı.
 
Ordu İl’inin en geniş fındık üretimine ve fındık rekoltesine ulaşan İl olduğuna değinen Fiskobirlik başkanı Bünyamin Davu, Ordu İl’inde İktidar Başkanlığı yapan Halit Tomakin’in Fiskobirlik’i yok sayması ve iftira niteliğinde beyanlara yer vermesi, kurumsal yapısı, marka değeri, yatırım ve üretim faaliyetleri, istihdama katkısı gibi birçok unsuru görmezden geldiğini savundu.
 
Fiskobirlik ve faaliyetleri hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirmesi ve fındık üreticilerinin hak ve menfaatinin korunması amacıyla birkaç hususu kamuoyuna paylaşan Bünyamin Davu,“Ülkemizin önemli tarım ürünlerinden biri olan fındığın yıllık ihracatının 2 Milyar dolarları aştığı bu dönemde, Fiskobirlik’in ihracattaki payı düşük olsa da, yaptığı ihracatın %90’ı ileri mamul dediğimiz katma değerli ürün ihracatıdır. Fiskobirlik, iç piyasada 45 bayi aracılığıyla yaklaşık 20bini aşkın noktada ürünlerini piyasaya arz etmektedir. Fiskobirlik’in bugün itibariyle, 80’nin üstünde ürün gamı mevcuttur. Bundan 10 yıl önce ürün çeşitliliğimiz 20’yi geçmemekteydi. Son yıllarda yapılan AR-GE çalışmaları ve tesis yenileme yatırımlarıyla birlikte, bugün bu seviyeye ulaşılmıştır.Fiskobirlik, Ülkemiz ihracat politikasındaki hedef pazarlar açısından değerlendirildiğinde, Çin, Japonya, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Cezayir gibi 22 Ülkeye ihracat yapmaktadır. TMO’nun 2 Mart 2020 tarihinde satışa sunacağı kabuklu fındık stokunun, alındığı usul ve şekliyle tamamının kabuklu olarak satılması yerine, katma değerli ürünlere dönüştürülerek ileri mamul halinde yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulması yönünde, FİSKOBİRLİK tarafından görüş bildirilirken, Tomakin’in karşı çıkışındaki maksat ve gayesini anlamak mümkün değildir?
 
Böylesi talihsiz bir beyanat, mensubu olduğu partinin tarımsal politika ve hedeflerine, Ak Partinin fındık üreticisine verdiği desteğe, Sayın bölge Milletvekillerimizin, Tarım Bakanımızın, Ticaret Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Karadeniz seçmenine verdiği kıymet ve değere haksızlıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Fiskobirlik ortaklarını, çalışanlarını ve Kooperatifçiliği oldukça önemsemektedir. Fiskobirlik, TMO’nun kabuklu fındık satmasına karşı değildir. Satış yöntem ve usulüne öneri getirerek, kabuklu fındık satmak yerine katma değerli ürünlere dönüştürülerek ileri mamul halinde yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulmasını teklif etmiştir. Bu anlamda, TMO ile FİSKOBİRLİK’in işbirliği yapmasını önermiştir. Böylelikle, bir üretici kuruluşu olan Fiskobirlik’in kuruluş amacının kendisine yüklediği sosyal sorumlulukları yerine getirme, aynı zamanda da bölge ve ülke kalkınmasına katkı sunma, dünya fındık piyasasında çok önemli bir marka değeri olan kurumsal kimliğini ayakta tutma, yeni yatırımlar yapma, katma değerli ürünlerle ülke ekonomisine katkı sunma ve istihdamı artırma gibi pek çok hedefleri vardır”dedi.
Bünyamin Davu son olarak, AK Parti Ordu İl başkanının gerçeklere ilgisi olmayan iftira niteliğindeki beyanlarının İktidar partisi İl Başkanlığı yapan birine yakıştırmadıklarını, bu beyanların Cum-hurbaşkanının, bakanların ve milletvekillerin Fiskobirlik hakkında yaptığı olumlu faaliyetlerini gölgelediğini belirtti.
 
Ayrıca, Bünyamin Davu, AK Parti Ordu İl başkanı Halit Tomakin’in, İl Başkanlığı yaptığı partiye yakışır bir söylem ve eylem de bulunmaya davet etti.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde