28 Mart 2024

ORDU’DA SİYEZ BUĞDAYI DENEME eKİMİ YAPILDI

  • PDF
Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Mesudiye ilçesinde siyez buğdayı deneme ekimi yapıldı.
Ordu’da tarımsal alanlardan üreticinin daha fazla gelir elde etmesi ve tarım alanlarının ekonomiye daha fazla girdi sağlaması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile başlatılan projelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda yapısal özellikleri bakımından üretiminin daha verimli olması düşünülen siyez buğdayı deneme ekimi Mesudiye ilçesinde yapıldı.
100 DEKARLIK ALANA DİKİLDİ
İklim şartları ve yapısal özellikleri bakımından dikiminin uygun olduğu Mesudiye ilçesinde 100 dekar üzerine ekimi yapılan siyez buğdayından ilk etapta 11 üretici faydalandı. Üreticilere deneme ekiminin yapılması için toplamda 2.500 kg siyez buğdayı verildi.
 
SİYEZ BUĞDAYI ORJİNALLİĞİNİ KORUYOR
Günümüzde kullan-dığımız buğday türlerinin tamamının genetiği değiştirilmişken, siyez buğdayı 12.000 yıllık insanlık tarihindeki geçmişi ile orijinalliğini korumaktadır. Diğer buğday türlerinden farklı olarak hasat ve harman sırasında depolandığı veya tarlaya ekildiğinde zararlılara karşı kendini koruyabilmesi, uyum yeteneği sayesinde olumsuz şartlara daha dirençli olması yöremizde sorun yaşamadan üretiminin yapılacağını göstermektedir. Yapılan çalışmalarda siyez buğdayının besleyici değerinin ve protein, antioksidan içeriğinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
 
İLK HASAT TEMMUZ VE AĞUSTOS AYINDA
Mesudiye’de ekimi yapılan siyez buğdayı 2020 yılı Temmuz sonu ile Ağustos ayı başlarında hasat edilecektir. Ekonomik olarak siyez buğdayının kilogram fiyatı 2-2,5 TL olarak pazarda karşılık bulurken, ürün işlenerek 1 kg un haline getirildiğinde 10-12 TL, 1- 1.25 kg ağırlığındaki siyez ekmeği olarak piyasaya sunulduğunda ise değeri 20 TL olarak karşılık bulmaktadır.
“ÜRETİCİLERİMİZE KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Ordu’da üreticinin her daim yanında olan bir belediye olduğunu ifade eden Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ultav, “Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile ilimizde üreticilerimize alternatif üretim sahaları oluşturma çalışmamız devam ediyor. Bu kapsamda Mesudiye ilçemizde üreticilerimize katkıda bulunmak ve iklim şartlarına uygun olan siyez buğdayı üretimi için deneme ekimine başladık. İlk etapta 11 üreticimize toplam 2.500 kg siyez buğdayı verdik. Yapısal özellikleri açısından iklim şartlarına uygun olması sebebiyle Mesudiye ilçemizde rahatlıkla yapılabilecek bir ürün çeşidi olması bu ürünün hem ekimini hem de üretimini daha cazip hale getiriyor. Siyez buğdayının hasadı temmuz ve ağustos ayında olacak. Piyasası değeri yüksek olan bu ürünü üreticilerimizle buluşturan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde