19 Nisan 2024

YAYLADA DURUM VAHİM! GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE!

  • PDF

On yıllardır Ordu’nun gündemini meşgul eden çöp sorunu, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla birlikte çözüme kavuşturuldu ancak Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’ndeki düzenli atık depolama tesisi yeni bir doğa vahşetini gündeme getirdi. Tepkiye rağmen istihdam vaatleriyle ikna edilen bölge halkı, ne yazık ki Göksu Yaylası Sapakbaşı mevkiinde kurulan çöp tesisinden hiç de memnun değil. Düzenli Depolama Tesisi adı verilen bu alan ne yazık ki vahşetin tam kendisi. 

Ordu’nun büyükşehir ünvanını almasıyla birlikte il genelinde yapılan çöp bertaraf düzenlemelerinden Çaybaşı ilçesi de nasibini aldı ancak dönemin en büyük, en hareketli mahallesi olan İlküvez’in yolu “Çöp Yolu” olarak anılmaya başladı. Ünye,Fatsa,Altınordu ve hinterlandından gelen çöpler İlküvez Mahallesi Göksu mevkiine yakın bir yerde depolanmaya başladı. Her gün ortalama 20 çöp kamyonu, çöp suyunu sızdıran bir düzende Çaybaşı –  İlküvez – Yayla yollarında bölge geleceğini tehlikeye sokan mikrobu sokaklara taşıyor. Özelikle yaz aylarında sokaktan geçen bu devasa kamyonlar geçerken oluşan pis koku vatandaşı bezdirmiş durumda. Ne yazık ki çöp tesisinin kamyon çıkışındaki araç yıkama mekanizması dahi aktif edilmemiş.

 
GÖRÜNEN ÇÖP KLAVUZ İSTEMİYOR!
 
Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisleri’nin buraya yapılmaması için defalarca protesto gerçekleştiren Göksu ve çevre mahalle sakinleri her defasında “Bu tesisler çok modern olacak ve asla çevreye zararı olmayacak” ifadeleriyle ikna edildi. Üstelik dönemin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da bu alanda çöpten elektrik ve gaz enerjisi üretileceğini söylemişti. Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de bölgeyi ziyaretleri sırasında “Çöp bütün şehirlerin en önemli çevresel sorunudur. Biz bunu kökten çözmeyi düşünüyoruz. Bunu çözerken de usulen değil vicdanen de, ahlaken de çözmek istiyoruz. Burası önemli bir tesis, Ordu’yu yaşanılabilir hale getirmek açısından düzenli depolama yapılacak bir yer. Bu çalışmaları yerinde gördük ve memnun da kaldım. Bizde bunun daha iyi olması için denetlemeyi yapıyoruz. Ünye’de 35 yıllık bir ayıbı çözdük. Ordu’da çöp atık sorunu olmayacak. Benim bulunduğum dönemde sadece yasalar değil vicdan ve akıl ön plana çıkarılacak” şeklinde konuşmuştu.
Ancak bölgeye baktığımızda, yaşanılabilir bir Ordu düşüncesi ne yazık ki çağın dışında kalmış durumda. Yer altı sularına karışan çöp suyunun oluşturduğu köpük ve kuma benzer yapılar pis kokuyu ormanların derinliklerine kadar götürmüş. Dere yataklarından akan köpüklü su “Görünen çöp klavuz istemiyor” dedirtiyor.
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde